İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü üç boyutlu sanal dünyalarla sözlü çeviri deneyimine yeni bir boyut katıyor

İlk 2008 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen 8. Uluslararası Dil, Yazın ve Deyişbilim Sempozyumu’nda dile getirilen fikir TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirildi.

Yürütücülüğünü İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Şahin’in yaptığı 114K718 no’lu “Sanal Dünyalarda Sözlü Çeviri ve Sözlü Çeviri Eğitimi” adlı TÜBİTAK projesi 1 Haziran 2015 tarihinde başladı. Projede İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Gazihan Alankuş ve Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Şeyda Eraslan araştırmacı olarak görev alıyor.

Öğrencilerimizden Haberler

2015-2016 mezunlarımızdan Çift Anadal öğrencisi Cansu Sönmez Plymouth Üniversitesi'nden Kriminoloji alanında yüksek lisans bursu kazanmıştır.

Öğrencilerimizden Haberler

2014-2015 mezunlarımızdan Çift Anadal öğrencisi, halen Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde yüksek lisans yapan Berkant Çağlar Fulbright Bursu kazanarak Amerika Birleşik Devletleri'nde doktora yapmaya hak kazanmıştır.

SOC 452 atölye dersi kapsamında "Sosyoloji Bahar Seminerleri"

SOC 452 atölye dersi kapsamında "Sosyoloji Bahar Seminerleri" davetli konuk konuşmacılarımız ve sunum başlıkları

"İzmir Tarih Projesi: Patlıcanlı Yokuşu'nun Sosyo-Mekansal Değerlendirmesi"

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde yürüttüğümüz "İzmir Tarih Projesi: Patlıcanlı Yokuşu'nun Sosyo-Mekansal Değerlendirmesi" çalışmamızın anket uygulama bölümünü, değerli öğrencilerimizin katkıları ile tamamladık.

ÇEVİRİDE BAŞARI İZMİR EKONOMİLİ GENÇLERİN

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı 2016 Genç Çevirmenler Yarışması’nda birinci İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Ahmedşah Bilgi ve ikincilik ödülünü paylaşan Yasemin Memiş ve Mustafa Serhat Atalay ödüllerini Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Sayın Rauf Engin Soysal’dan aldı. Ankara’da gerçekleşen törende öğrencilere, İEÜ Mütercim Tercümanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfiye Oktar da eşlik etti.

AB uyum sürecine ve uzmanlık gerektiren müktesebat çeviri çalışmalarına farkındalığı arttırmak amacıyla yapılan yarışmada gençler, 110 öğrenciyi geçerek başarılı oldu. 28 üniversiteden 72’si İngilizce, 27’si Almanca, 11’i Fransızcadan yarışmaya katılan öğrencilerden başarılı olanlar nisan ayında Brüksel’deki AB kurumlarını ziyaret edecek.

İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, bugünün gençlerinin birer dünya vatandaşı olduğunu belirterek, bu nedenle yabancı dil eğitiminin büyük önem kazandığını söyledi. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu yana İngilizce eğitim verdiğine dikkat çeken Başkan Demirtaş, bunun yanı sıra 2. yabancı dil eğitiminin de yapıldığını kaydetti. Başkan Demirtaş, “Gençlerimiz yarının iş dünyasının yönetecek. Küresel yaşamda mesafeler artık çok yakın. Öğrencilerimizin, yabancı dili Türkçe gibi çok iyi bilmeleri gerekiyor.  Çünkü onlar Avrupa Birliği gibi çok dilliliğin esas olduğu alanlarda ülkemizi temsil edecekler. Bu nedenle de sadece bir dile değil, birden fazla yabancı dile hâkim olmalarını önemsiyoruz. Almancadan Çinceye dek 9 farklı dilde eğitim veriyoruz. Başarı kazanan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum” dedi.

MÜTERCİM TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ ÇEVİRİ ATÖLYELERİNDE HIZ KESMİYOR

Artık geleneksel hale gelen İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü Çeviri Atölyesi 2016 Bahar dönemi serisine 13 Nisan 2016 günü yeni bir konuk öğrenci grubuyla başladı.

Urla Hakan Çeken Anadolu Lisesi ve Gaziemir 10. Yıl Kipa Anadolu Lisesinde öğrencilerin katıldığı atölye çalışmasında öğrenciler çeşitli yazılı ve sözlü çeviri çalışmaları yaparak bölüm müfredatı ve mütercim tercümanlık mesleği hakkında bilgi aldılar.

Bu atölye sayesinde öğrencilerin bölüm ve meslek hakkında uzman kişilere soru sorma ve yapılan uygulamalarla kendilerini değerlendirme olanağı bulduğunu belirten Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfiye Oktar, alanı ve mesleği tanıtma adına atölye çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Atölyenin ikinci ayağı 20 Nisanda yeni konuk öğrencilerle gerçekleşecek.

AB BAKANLIĞI ÇEVİRİ EŞGÜDÜM BAŞKANI İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİNDEYDİ

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü Uygulamalı Çeviri Atölye dersi kapsamındaki konuk konuşmacı AB Bakanlığı Çeviri Eş Güdüm Başkanı Dr. İlksen Hilal Tanrıkut oldu.

Tanrıkut’un AB Bakanlığı Çeviri Eşgüdüm Başkanlığı’nın görevlerini, çalışma sürecini ve mütercim tercümanlık mezunları için olası iş olanaklarını anlattığı konuşması öğrenciler tarafından ilgiyle dinlendi. AB Bakanlığı İzmir Proje Uygulama Başkanlığından Ceyhun Çiçek ve AB Bakanlığı bünyesinde çalışan iki çevirmen Özge Özmen ve Burcu Durak’ın deneyimlerini anlatarak katkı sağladığı toplantıdan öğrenciler AB ‘ye katılım sürecinde çevirinin önemi ve AB Bakanlığı’nın işlevi konusunda yepyeni bilgilerle ayrıldı.

TÜSİAD "Bu Gençlikte İş Var" Yarışması

TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!, üniversite öğrencilerinin ekip halinde katılarak iyi iş fikirleri ile başvurdukları, ön elemeyi geçen ekiplerin TÜSİAD Üye Rehberleri ile birlikte fikirlerini geliştirme ve iş planı hazırlama imkanı elde ettikleri bir fikir yarışmasıdır.

"Bu Gençlikte İş Var" Yarışması'na deneysel psikoloji yüksek lisans öğrencilerimizden Nurdan Toprak ve Nezahat Deveci "Nitelikli Eleman Seçimi" adlı projeleriyle katılmıştır. Deneysel psikoloji yüksek lisans öğrencilerimizden Merve Bulut, Açelya Yıldız ve Sayyara Hasanli yarışmaya "Alzheimer'a Işın Tedavisi" adlı projeleriyle katılıp ön elemeyi geçme hakkını elde etmişlerdir. Katılan öğrencilerimizin başarılarının devamını dileriz.

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA

Deneysel Psikoloji Yüksek Lisans Programı öğrencisi ve Psikoloji Bölümü Lisans öğrencisinin mesajlarını dinlemek için haber başlığına tıklayınız.