DENEYSEL PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS ve DOKTORA PROGRAMI BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

• İzmir Ekonomi Üniversitesi Deneysel Psikoloji yüksek lisans ve doktora programı başvuruları devam etmektedir.

Başvuru için son tarih 31 Ağustos 2018'dir.

Detaylı bilgi için http://ss.ieu.edu.tr/tr

• 2018-2019 Güz dönemi Lisansüstü programları TANITIM TOPLANTISI yapılacaktır.

Tarih: 14 Ağustos 2018

Saat:18:30

Yer: Balçova kampüsü, D blok, Çok amaçlı salon

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ ZİHİN, DAVRANIŞ, VE BEYİN ARAŞTIRMALARI LABORATUVARINDA YAZ DÖNEMİ STAJI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Psikoloji Laboratuvarı 2018 Yaz dönemi stajına üniversitemiz öğrencileri ile Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde gelen 30 öğrenci, deneysel araştırmalarını gerçekleştirip araştırmalarının sunumunu yaptılar.

Yazd Üniversitesi İstatistik Bölümü’nden Prof. Dr. Hamzeh Torabi, misafir öğretim üyesi olarak ortak çalışmalara başladı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Matematik Bölümü, Yazd Üniversitesi İstatistik Bölümü’nden Prof. Dr. Hamzeh Torabi’yi misafir öğretim üyesi olarak ağırlayacak. Prof. Dr. Torabi, bir ay boyunca Prof. Dr. İsmihan Bayramoğlu ile birlikte “Sistemlerin güvenilirlik önemi ölçüsü” üzerine çalışmalar yapacak. Kendisini üniversitemizde görmekten mutluluk duyuyoruz.

Kooperatifleşme Güç Kazanıyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından en iyi kırsal kalkınma modeli ödülünü alan Tire Süt Kooperatifi ortakları, çocuklarının aile mesleklerini devam ettirmesini istiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sosyoloji Bölümü tarafından “Tire Süt Kooperatifi Üzerine Sosyolojik bir Araştırma” başlıklı saha çalışması yapıldı. Çalışmada, üreticilerin yüzde 43,2’si çocuklarının mesleklerini sürdürmesini istediğini belirtti.

KANGURU MATEMATİK ÖDÜL TÖRENİ İZMİR EKONOMİ EV SAHİPLİĞİDE YAPILDI

Kanguru Matematik Türkiye Danışma Kurulu tarafından gerçekleştirilen “Kanguru Matematik Sınavı”nda başarılı olanlar İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) yapılan törenle ödüllerini aldı.

Bitirme Projeleri Sunum Etkinliği

Son sınıf öğrencilerimizin bitirme projelerini sunacağı etkinliğimize ilgilenen herkes davetlidir.

Tarih: 31/05/2018

Yer: M 209

Başlangıç Saati: 9:30

Sosyoloji Öğrencileri Poster Sergisi

Öğrencilerimiz, 9-11 Mayıs arasında bitirme projelerini ve geçtiğimiz yıl içinde Seferihisar ve Tire'de gerçekleştirdiğimiz saha çalışmalarını, okulda yaptıkları bir poster sergisinde sundular.

CERN İLE İŞBİRLİĞİ

Fizik Bölümü

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ile dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı CERN Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (FCC) çalışma grubu arasında mutabakat metni imzalandı. Mutabakatın ardından İzmir Ekonomi Üniversitesi, CERN FCC çalışma grubunda çalışmalara katkı sunan dünyadaki 34 ülkeden 129 kurum arasına girdi.

CERN’de gerçekleştirilen törende, İEÜ Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abbas Kenan Çiftçi ile CERN-FCC çalışma grubu Başkanı Dr. Michael Benedikt mutabakat metnini imzaladı. Anlaşma gereği İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Fizik ve çeşitli Mühendislik bölümlerinden oluşturulacak bir ekip ile Ege Üniversitesi’nden oluşturulacak bir grup, Prof. Dr. Çiftçi öncülüğünde CERN laboratuvar ve altyapısını kullanarak araştırmalar yapacak. Çalışmalarda, teknoloji ürünlerinin ilk örnekleri sanayi-üniversite işbirliği ile üretilecek.

İEÜ Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abbas Kenan Çiftçi, kendisinin 2002 yılından itibaren ATLAS, CLIC, LHeC gibi CERN deney ve projelerinde parçacık fiziği ve çarpıştırıcılar konularında araştırmacı ve proje yürütücüsü olarak görev aldığını anımsatarak, “2014 yılında yürütülen Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (Future Circular Collider – FCC ) projesine katıldım.  Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı projesinin Uluslararası İşbirlikleri Kurulu üyesiyim. Halen danışmanlığını yaptığım doktora öğrencisi Özgür Etişken, İsviçre’nin Cenevre kentindeki CERN kampüsünde FCC projesinin 2 bin 736 metrelik kısmının tasarımını yapıyor. Mutabakat anlaşmasıyla üniversitemiz Fizik ve çeşitli mühendislik bölümleriyle Ege Üniversitesi akademisyenleriyle bir grup oluşturacağım. Kentimizin ve ülkemizin adını CERN’de yaptığımız araştırmalarla duyuracağız” dedi.

CERN-FCC Projesi Nedir?

1954 yılında 12 Avrupa ülkesinin temel parçacık fiziği ve nükleer fizikte ABD ile yarışabilmek ve 2. Dünya Savaşı sonrası beyin göçünü tersine çevirebilmek için kurduğu araştırma merkezidir. Bugün 21 tam üye, 2 ortak üye ve 2 tam üyelik adayı ile dünyanın en büyük araştırma merkezlerinden birisidir.

CERN’deki deneylerin yapıldığı LHC (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) 26.7 km’lik çevre uzunluğu ve protonların çarpışma enerjisi ile ve üzerinde kurulu 7 dedektör ile dünyanın en büyük deney aletidir. Bu çarpıştırıcının tasarımına 1985 yılında başlandı. İlk proton demetleri 2010 yılında çarpışmaya başladı. Benzer şekilde CERN, FCC’nin tasarım çalışmalarını 22 Ekim 2013 yılında başlattı. İlk elektron ve pozitron demetlerinin 2030 yılında çarpışması bekleniyor. Dört yıl sonra da proton demetleri çarpıştırılacak.

Günümüzdeki parçacık fiziğinin teorisi, keşfinden önce Higgs bozonunu öngörerek büyük bir başarıya imza attı. Ancak, bu teori evrenimizin yüzde 5’lik kısmını açıklamakta. Dünya üzerindeki ve yörüngedeki çok güçlü teleskoplar, varlığını hesaplayamadığımız ve ne olduğunu bilmediğimiz yüzde 22 oranındaki karanlık madde ve yüzde 73 oranındaki karanlık enerji spekülasyonlara açık. FCC, bu konuya açıklık getirecek.